Crònica de la Jornada Internacional GLAM+Wikiverse+GENDER: explorant les possibilitats dels projectes Wikimedia en el món de biblioteques, arxius i museus amb perspectiva de gènere

El passat 23 de maig va tenir lloc a la sala d’actes de la Facultat d’Informació i Mitjans Audiovisuals (FIMA) de la Universitat de Barcelona la Jornada Internacional GLAM+Wikiverse+Gender. Aquesta jornada organitzada en el si del projecte Women&Wikipedia, del qual és PI Núria Ferran-Ferrer, es centrava en la presentació de projectes impulsats per diferents institucions del sector GLAMGalleries, Libraries, Archives and Museums– vinculats a l’univers Wikimedia i amb focus en la perspectiva de gènere. 

Va encetar la Jornada la Núria-Sara Boronat Miras, directora de la Unitat d’Igualtat de la Universitat de Barcelona, qui des del punt de vista de la filosofia va reflexionar sobre la importància de la preservació i la democratització del coneixement a través d’instruments col·laboratius com la Wikipedia. A més, va posar èmfasi en la importància d’examinar com s’està categoritzant la informació, mencionant de passada el concepte del Feminisme de dades, el qual parteix de la base que les dades no són neutrals ni objectives.

La Keynote de la jornada la va pronunciar Laurie Bridges, catedràtica i bibliotecària de l’Oregon State University, Estats Units. Bridges, autora del llibre Wikipedia and Academic Libraries: A Global Project, disponible en Open Access, apuntava a la posició dels professionals de la informació com a promotors de projectes relacionats amb l’univers Wiki, més que no prenent el rol d’editors o “Viquipedistes”. Es va parlar de les campanyes #1Lib1Ref, gràcies a la qual cada any s’afegeixen milers de citacions a la Wikipedia, o #EveryBookItsReader / #ACadaLlibreElSeuPúblic per incrementar la informació sobre llibres a l’enciclopèdia. A més, Bridges va presentar altres projectes relacionats amb l’àmbit educatiu a diferents nivells, tant propis a la Universitat d’Oregon com d’altri, els quals posen de manifest la vocació pedagògica del personal bibliotecari. 

Jornades GLAM + Wiki + Gènere a FIMA

Elena Sánchez Nogales, Responsable de BNElab, el projecte per a l’impuls de la innovació i la reutilització de dades i recursos digitals de la Biblioteca Nacional de España, va exposar alguns projectes que s’han endegat des d’aquesta institució que van en dues línies específiques: per una banda, per pal·liar la bretxa de gènere a la Wikipedia a través de la visibilització mitjançant projectes col·lectius, un exemple del qual és Día de las escritorascrescut exponencialment tant en el pla geogràfic com en el temporal. Per altra banda, la BNE ha posat grans esforços els últims anys en repensar la manera en la qual s’ha preservat la informació al llarg dels anys per millorar-la, fer-la accessible, intentant revisar els biaixos de les dades i buscant promoure la creació de nou coneixement i la capacitat de resolució de les noves preguntes que planteja la societat. Alguns projectes que van en aquesta línia són Comunidad BNE, BNE Escolar o BNElab

Tot seguit, Michael David Miller, bibliotecari agregat i viquipedista a la Universitat McGill de Montreal, Canadà, va presentar de forma acurada la situació de la Viquipèdia al Québec posant el punt de mira especialment en la presència de continguts relacionats amb la categoria LGBTQ+. Miller va presentar alguns projectes que ha coordinat per incrementar la presència d’aquests continguts a la Viquipèdia quebequesa en col·laboració amb entitats com “Le centre communautaire LGBTQ+ de Montréal” o Gaies Archives du Québec (AGQ); altres projectes per pal·liar la bretxa de gènere en l’àmbit educatiu centrat en l’edició de biografies de dones poetesses del Quebec, o el projecte Croissant Boréal, destinat a la millora dels continguts relacionats amb aquesta regió. 

Una reflexió interessant que va posar sobre la taula aquesta comunicació fou si la pròpia existència d’un contingut a la Wikipedia acaba justificant la seva existència real o en ratifica la seva importància. Concretament, Miller va fer un paral·lelisme amb els continguts LGBTQ+ i la importància que pren incrementar-los per millorar els referents i visibilitat d’aquesta comunitat al Québec. 

Anna Costal i Sílvia Redondo van compartir taula per exposar cadascuna les seves pròpies experiències capitanejant projectes Wikimedia en el sector més artístic. En primer lloc, Anna Costal, professora del Departament d’Estudis Culturals i Musicals de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), va presentar el Viquiprojecte ESMUC. Aquest projecte, desenvolupat dins dels estudis universitaris d’aquesta Escola Superior de Música, compta amb una trajectòria de 10 anys de vida i amb la publicació de prop de 600 articles a la Viquipèdia catalana. L’objectiu d’aquest projecte és incorporar continguts musicals aprofitant la investigació que es fa en el context acadèmic i així apostar per la transferència dels coneixements propis d’aquesta institució posant-los a disposició pública. A més, s’aprofita aquesta transferència de coneixement, inserida dins el mateix currículum de les assignatures, per revertir biaixos de gènere, racials o visibilitzar grups minoritzats. Una altra vessant d’aquest viquiprojecte, en aquest cas en format àudio, és la pujada a Wikicommons d’enregistraments sonors que es duen a terme en cooperació amb estudiants de diferents disciplines, com la interpretació i la sonologia. 

En el seu torn, Sílvia Redondo va exposar l’extensa trajectòria de la Biblioteca Joaquim Folch i Torres del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) en la realització de projectes Wikimedia, especialment amb l’objectiu de visibilitzar les dones artistes del nostre país. Amb aquest propòsit, aquesta institució ha dut a terme diverses activitats, com l’organització de viquimaratons per augmentar els continguts sobre dones artistes a la Viquipèdia des del 2021, el seguiment de la campanya #1Lib1Ref en col·laboració amb el CRAI Belles Arts de la Universitat de Barcelona, així com una activitat amb alumnes de màster d’aquesta mateixa universitat. Redondo va destacar sobretot la feina de les professionals que comporta la preparació d’una viquimarató, un apunt que de nou posava en valor el rol de les persones que treballen a les biblioteques com a organitzadores i promotores d’aquest tipus de projectes. Va animar a les institucions GLAM a generar iniciatives en els projectes Wikis i fer-ho amb el consell i suport d’Amical Wikimedia

L’encarregada de tancar la jornada va ser Carme Fenoll Clarabuch, directora de l’Àrea de Cultura i Comunitat de la Universitat Politècnica de Catalunya, qui va posar en marxa el projecte Bibliowikis l’any 2012. Fenoll va compartir les seves reflexions sobre les comunicacions de la jornada i va expressar un desig d’imaginar un estudiantat universitari ben format en Wikipedia, que faci de suport a les institucions per mantenir un ritme constant d’edició i creixement de continguts. 

Com a conclusió, la Jornada Internacional GLAM+Wikiverse+Gender va ser un esdeveniment inspirador que va posar de manifest el valor d’iniciatives relacionades amb l’univers Wiki, organitzats en el si de les institucions del sector GLAM, com a eina per pal·liar la bretxa de gènere i revertir els biaixos existents a la informació. L’ús de la Wikipedia com a eina de generació col·laborativa del coneixement i el paper de les biblioteques i els seus professionals com a agents del canvi són factors clau en la democratització de la informació, la promoció de la igualtat de gènere i la visibilització de col·lectius minoritzats i per tant, és cabdal continuar creixent en aquesta direcció. 

Vols recuperar la jornada Jornada Internacional GLAM+Wikiverse+GENDER?

Podeu recuperar l’enregistrament complet de la jornada al canal de Youtube de la FIMAUB.

Les institucions organitzadores del projecte són el Projecte W&W amb la col·laboració de COBDC, Bibliowikis d’Amical Wikimedia,  Màster Humanitats Digitals, Universitat de Barcelona i Facultat d’Informació i Mitjans Audiovisuals, Universitat de Barcelona