Missió Impossible, entre la realitat i la ficció de la informació

Reflexions sobre la gestió de la informació arran de l'última pel·lícula de la saga "Missió impossible"

Aquest any, s’ha estrenat als cinemes la setena pel·lícula de la saga Missió Impossible, protagonitzada per l’actor nord-americà Tom Cruise. Si encara no les coneixeu, us cal saber que es tracta de cinema d’acció, amb molts efectes especials i guions on no manquen mai els personatges i organitzacions malvades que posen en risc la continuïtat de la civilització humana al planeta terra, o com a mínim, la comprometen. En contraposició, un grup selecte d’individus es proposa la missió impossible de restablir l’ordre i la pau mundial.

Sense ànim de desvetllar cap element important de la trama, en aquesta ocasió, cal lluitar contra una intel·ligència artificial que s’escapa del control dels seus creadors. En un intent desesperat de protegir-se dels efectes del falsejament de la informació, les agències d’intel·ligència recuperen recursos analògics ja arraconats. En una de les escenes de la pel·lícula, es pot veure un immens pavelló ple gent imprimint dades en paper on, se suposa, hi ha informació verificada o fiable que cal triar i extreure dels arxius electrònics d’una agència governamental per protegir-la de la manipulació d’aquesta intel·ligència amb males intencions. Aquesta sí que em va semblar la missió més impossible de totes: destriar, de la immensa quantitat d’informació emmagatzemada, quina conté fets provats i quina és més valuosa per poder-la protegir.

“Aquesta sí que em va semblar la missió més impossible de totes: destriar, de la immensa quantitat d’informació emmagatzemada, quina conté fets provats i quina és més valuosa per poder-la protegir”

En el terreny de la no-ficció, en la mesura que ens aboquem a un ús més global de dades, és més important la cura del seu tractament, verificació i protecció. L’avaluació i previsió de riscos i la preparació de solucions de contingència és cada vegada més necessària i pot incloure perfectament la preservació de suports i mitjans analògics –recordeu que, en cas d’una caiguda global de les comunicacions, la vostra salvació serà tenir un veí radioaficionat que podrà mantenir la comunicació amb la resta de les estacions de ràdio del planeta. D’altra banda, cal recordar que totes les tecnologies han estat rebudes amb escepticisme o fins i tot rebuig perquè remouen l’estatus existent i, a mitjà termini, poden provocar canvis radicals amb conseqüències per a diversos sectors.

“En el terreny de la no-ficció, en la mesura que ens aboquem a un ús més global de dades, és més important la cura del seu tractament, verificació i protecció”

Però, aquesta pel·lícula, ja l’hem vista en moltes ocasions i ja en coneixem el desenllaç: cal aprofitar els beneficis de la tecnologia i actuar de manera responsable, corregint els desequilibris que es puguin produir i observant la cautela necessària per prevenir els possibles riscos i no deixar ningú endarrere en el camí del canvi. En resum, cal aplicar el sentit comú i la bona voluntat per aplicar els beneficis de la innovació tecnològica.

“Els professionals de la gestió de la informació, des de la seva creació fins a la seva preservació, cal que assumeixin part de la seva responsabilitat en aquesta tasca aplicant les disciplines del seu ofici en la recollida i tractament de les dades”

Els professionals de la gestió de la informació, des de la seva creació fins a la seva preservació, cal que assumeixin part de la seva responsabilitat en aquesta tasca aplicant les disciplines del seu ofici en la recollida i tractament de les dades per garantir, en la mesura del possible, la seva fiabilitat. Igual ara que en el passat, cal acompanyar els objectes d’informació de les dades de context que permetin valorar la seva integritat i nivell de veracitat i una societat educada en la lectura crítica.

Confiem que hi hagi un grup selecte, però nombrós, d’individus que es plantegi aquesta missió impossible.

Sobre NUBILUM

A NUBILUM treballem amb arxius, museus i biblioteques, així com institucions d’altres sectors, tant públics com privats, on desenvolupem tasques molt diverses de documentació, gestió de col·leccions, gestió web, comunicació, creació de cursos presencials i online, atenció al públic i moltes més accions que enriqueixen a cada institució i als professionals del nostre equip.

Vols que t'ajudem?

931 003 094
info@nubilum.es
Carrer de Casanova, 27, àtic 2a 08011, Barcelona