Calendaris per recordar

Pitàgores deia que el temps era l’ànima del món. Raó no li faltava, ja que el temps és indestructible i les hores no passen més lentes o més ràpides per més que ho desitgem.

Com el temps és una cosa tan important i ens passem el dia mirant l’hora i el calendari, vam pensar que havíem de dissenyar un calendari on no només s’exposen els dies que falten per acabar l’any i començar el nou. Volíem una imatge atractiva i divertida que ens acompanyi durant tot l’any.

Així que, gràcies a la nostra dissenyadora Carota Roig, ens vam posar mans a l’obra per idear un calendari per a compartir amb els nostres clients, companys i familiars, amb una temàtica diferent cada any i unes il·lustracions que transmetin sensacions.

Recordes el calendari de fa 2 anys?

Cada any, quan arriba el nou calendari, mirem enrere i ens preguntem per les temàtiques anteriors rebuscant entre els calaixos per treure’ls com si es tractés d’un mostrari.

Tots els calendaris expliquen una història i per això mateix els nostres temes no estan triats a l’atzar.

Tot va començar el 2015 amb el nostre primer calendari. Quins nervis! La millor manera de començar per presentar-nos. Destacar els nostres valors i objectius era fonamental per a nosaltres, ja que no ens definim com una empresa amb empleats sinó com un equip polivalent que treballa conjuntament i amb afecte cada projecte, sempre apostant per la innovació, amb rigorositat i entusiasme en tot el que fem .

Calendari de novembre de 2015
Calendari 2016. Ramon Llull filòsof

L’any 2016 vam donar un gir. No podíem deixar-lo passar: es complien 700 anys de la mort de Ramon Llull, un home tant polifacètic ens demanava a crits que li dediquéssim un any sencer.

Vam destacar totes les facetes d’aquest intel·lectual, que no han estat poques, d’una manera molt il·lustrativa i amb un disseny tant potent que venia de gust convertir cada imatge en punt de llibre.

Pensant en noves idees per 2017 ens vam adonar que existeixen moltes figures catalanes que han fet grans coses no només a nivell cultural, sinó que també en el social, i havien de tenir el seu espai.

La selecció va ser molt complicada, però a la fi ens vam decidir. Hi havia música amb Pau Casals, literatura amb Víctor Català, arquitectura amb Antoni Gaudí, o enginyeria amb Narcís Monturiol, entre d’altres.

Però la situació es complicava per moments. Què podem seguir destacant de Catalunya? És clar! La cultura popular. Aquest va ser el tema del calendari de 2018: diversió, tradició i festes al llarg de l’any i de la geografia catalana. No hi ha temàtica més alegre i dinàmica.

Començant per les Temptacions de Sant Antoni, seguint per les meravelloses catifes de flors, la Baixada de falles o la rumba catalana, quina enyorança!

Il·lustració de Pau Casals per al mes de març

L’any 2019 ens venia de gust centrar-nos en una de les nostres passions, la literatura, però no volíem quedar-nos en un llistat d’autors sense més, així que vam pensar a destacar als personatges amb els que tantes aventures hem viscut.

Pepe Carvalho, el nostre detectiu favorit, el mític Gurb, un extraterrestre que camina entre nosaltres o la increïble aventura que viuen Alba i Dídac en el Mecanoscrit del segon origen, són alguns exemples que ens recorden que el meravellós món de les lletres ens pot transportar a llocs mai imaginats ja sentiments gairebé inexplicables. Per això, ara més que mai, amb la situació que vivim amb la Covid-19, necessitem endinsar-nos al món de la literatura per poder arribar a altres realitats i així evadir-nos, al menys per unes hores, de la nostra.

Alguns dels personatjes del calendari de 2019

Arribem a 2020 i ho teníem clar, s’havia de parlar de la figura de la dona, aquelles que han jugat un paper clau a la nostra història. Un calendari basat en l’estudi “Elles! 65 dones oblidades de la història “de l’Institut de la Dona en col·laboració amb la revista Sàpiens.

Vam recollir 12 noms de dones, dones oblidades, per poder donar veu a el paper tan important que van tenir en la societat del seu moment i en l’actual.

Noms com Gal·la Placídia, Juliana Morell o Concepció Aleixandre Ballester, ens van permetre conèixer diferents facetes d’aquestes increïbles dones, on la ciència, l’activisme, la música o l’enginyeria no suposaven un obstacle. Carregades d’ambició i ganes de progressar, van aportar el seu granet de sorra a la nostra història.

Finalment, arriba el 2021, tot un repte tenint en compte que l’any anterior va començar la pandèmia i encara està entre nosaltres, però havíem de trobar un tema que ens omplís de màgia cada mes. Vam decidir obrir la decisió a tots els companys de Nubilum: primer presentarien les seves propostes, i després tot l’equip podria votar la més encertada.

Van sorgir moltes propostes divertides, però finalment ens vam decantar per les llegendes i mites, una part molt important de la nostra cultura que s’ha transmès de generació en generació.

Així que la nostra companya Elena Frutos ens va proposar parlar de mitologia catalana. Què millor que endinsar-nos en un món de misticisme, d’éssers màgics i entremaliats.

Encara ens queda molt per viure d’aquest any, vivències que marcaran sens dubte la temàtica de 2022.

I·lustració del Tamarro per al calendari mitològic de 2021