A Nubilum estem de celebració! Complim vuit anys creixent i avançant en el sector de la documentació, juntament amb els museus, arxius, biblioteques i empreses amb les que treballem dia a dia. Aprofitant l’ocasió, volem recordar qui som, què fem, i reflexionar sobre la nostra visió de futur.

La filosofia de Nubilum: què fem i a qui ens dirigim

Els serveis que oferim estan pensats per a arxius, museus i biblioteques, tant privades com públiques, que precisin una gestió patrimonial el més optimitzada possible. També participem en projectes per a empreses i institucions variades ja que, al final, la gestió del coneixement és una cosa inherent a tots.

No obstant, cada entitat té les seves necessitats particulars; per tant, és imprescindible adaptar-se a elles i establir unes línies d’actuació per a cada cas. El nostre equip interdisciplinari de professionals disposa de la flexibilitat i experiència requerides per a portar tots els nostres projectes a bon port.

Archivo

Els diferents perfils de treball

El principal valor de Nubilum són els seus treballadors. Les persones són l’eix de cada projecte, perquè sense el tracte humà i la naturalitat, el treball es queda a mig fer. Per això, a Nubilum comptem amb professionals de molts àmbits i sectors. El nostre equip està format per perfils professionals d’experiència i procedència heterogènia. Gràcies a això, podem adaptar-nos a l’ús de noves tecnologies i implementar-les en els nostres projectes.

Entre els perfils principals, destaquem bibliotecaris, documentalistes, arxivers, museòlegs, historiadors, tècnics o enginyers. D’aquesta manera, cadascun aporta la seva saviesa en qualsevol tasca que ens sorgeixi en tots els projectes que abordem.

La diversitat dins la nostra plantilla no fa més que corroborar que a Nubilum som capaços d’adaptar-nos a qualsevol tasca que se’ns presenti. Així mateix, el caràcter multidisciplinari de l’equip permet reforçar el vincle comunicatiu amb les empreses amb les que treballem, un valor fonamental per garantir l’èxit dels reptes que sorgeixin. Així mateix, mantenim una presència activa en xarxes socials, mostrant les nostres últimes novetats en Twitter i Linkedin. Una de les nostres accions de difusió més cèlebres és #CalendariNubilum, on cada any, entre tot l’equip, escollim una temàtica per poder crear un calendari original i compartir-lo amb tot el món.

Els serveis documentals de Nubilum

A Nubilum busquem facilitar la integració de la informació documental dels nostres clients dins dels seus sistemes digitals, per a millorar així el seu accés i tractament. A causa de la complexitat del procés, les tasques poden desglossar-se en tres grans apartats:

Consultoria

La nostra experiència i coneixement ens ajuda a gestionar projectes de consultoria de tot tipus. Analitzem a fons les necessitats de l’entitat amb la qual treballem i ens encarreguem de definir i implantar polítiques documentals, establir sistemes de preservació de la informació, analitzar fluxos de treball i detectar millores i oportunitats.

Serveis documentals

Molts dels nostres projectes inclouen treballar la catalogació, descripció, inventari i digitalització del fons documental. Oferim als nostres clients la possibilitat d’externalitzar serveis, identifiquem documents i les metadades necessàries per a una correcta i eficaç gestió del coneixement.

Tecnologies de la informació i comunicació (TIC)

La vessant més tecnològica de Nubilum s’encarrega de gestionar col·leccions patrimonials, treballant amb tota mena de softwares de gestió documental, així com eines d’arxiu, gestors multimèdia (DAM) i catàlegs bibliogràfics.

Esdeveniments i jornades de documentació

Durant aquests vuit anys no ens hem conformat amb treballar en els nostres projectes. Hem sortit a explicar la nostra experiència, a compartir coneixement i a escoltar el sector, detectant les tendències i oportunitats que ens esperen.

Som membres institucionals de l’ Associació d’Arxivers i Gestors de Documents de Catalunya, el Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de Catalunya, i la Asociación Española de Museólogos. i el Clúster de FESABID. A més, som empresa amiga de la Fundación Biblioteca Social. Col·laborem amb totes les associacions professionals del nostre sector, hem realitzat diverses activitats i presentacions en els últims anys, com el recent CIMED, purament en línia, el mes de març passat i la pròxima en les JEID 2021.

Així mateix, tenim a ple rendiment un comitè editorial que treballa en l’elaboració d’articles científics per a publicar en mitjans com la Revista de Museologia, ITEM o Lligall, entre molts altres.

El present i el futur de Nubilum

Des de març de 2020, hem hagut d’adaptar-nos al context de pandèmia que ens envolta, aconseguint-lo amb valoracions molt positives. Un dels nostres projectes vigents és #museuobert, una plataforma col·laborativa llançada al costat de Coeli Platform, que des d’abril de l’any passat permet als museus difondre les seves col·leccions en línia de manera senzilla.

Un dels seus punts forts és la capacitat d’interoperabilitat d’aquesta, ja que permet als museus crear exposicions virtuals. Actualment compta amb 24 museus catalans, però des de març d’enguany ens acompanya en aquest camí Abana, empresa companya del Clúster de FESABID i gràcies a la qual donarem cabuda a més museus espanyols en la família #museuobert.

Els primers vuit anys en Nubilum ens han passat volant, i estem ansiosos per veure què ens ofereixen els següents. Estarem encantats que ens acompanyis en els reptes que ens esperen en el futur.

Cooperation