La realitat del teletreball
El 2020 va venir carregat de reptes que han implicat canvis a totes les facetes de la nostra vida, posant a prova la nostra capacitat d’adaptació.
Un d’aquests canvis té a veure amb la forma de treballar. D’un dia per l’altre vam deixar d’agafar el transport públic, el cotxe, la bici…, d’arribar mig adormit a la oficina i saludar amb un badall al company… aquell cafetó de mig matí… per passar a estar tancats i recluïts a casa. Un lloc al que abans volíem tornar després d’una llarga jornada laboral per a descansar, però del qual ara necessitem desconnectar.
Tots aquests canvis, propiciats per la Covid-19, ens fan pensar en els companys que normalment treballen fora de casa, als museus, biblioteques, arxius… que tinguessin o no un horari flexible, han de moure’s a diari al seu lloc de treball. Al contrari dels que podem alternar el teletreball amb el treball presencial per canviar d’aires i poder relacionar-nos amb els companys.
Per això mateix ens hem preguntat: com ho estaràn vivint? Ho porten millor els que estan acostumats al teletreball que els que ho fan per primer cop?
L'experiència dels nostres companys
A Nubilum comptem amb perfils molt heterogenis, per això hem decidit xerrar amb els nostres companys sobre totes aquestes qüestions per visibilitzar la realitat del teletreball, així com conèixer les seves històries i experiències.
La majoria de companys tenen un horari establert i, tot que la majoria poden treballar a casa de tant en tant, han de complir aquest horari. Treballar en un arxiu, catalogant peces en un museu o gestionant llibres i documentació a una biblioteca universitària implica realitzar el treball presencialment. No només això, també implica reunions amb l’equip, tasques de coordinació i supervisió i contacte amb el públic, entre d’altres.
És un treball que es pot realitzar còmodament des de casa? Òbviament moltes d’aquestes accions s’han deixat de fer per la impossibilitat de ser-hi presencialment, però altres, menys visibles a l’ull públic, s’han pogut adaptar per a poder dur-se a terme des de casa.
“En aquestes circumstàncies la pressió psicosocial és tan aclaparadora que tots els aspectes de la nostra vida es troben alterats i això repercuteix en el nostre benestar i la nostra feina.“
Alguns dels nostres companys han pogut comprovar que la seva feina es pot fer perfectament des de casa, mentre d’altres troben a faltar arribar a la oficina. Quines són les raons?
- Fer ús de les eines digitals i físiques del lloc de treball (molts accessos es troben restringits a connexions privades que impedeixen accés sense autorització).
- Reprendre el contacte humà amb els companys.
- Millorar la concentració
Per algun d’aquests problemes hi ha solucions clares, com donar accés a través de VPN privades als usuaris autoritzats de cara a poder treballar en remot amb total seguretat. Tornar a veure els nostres companys… les videotrucades no són suficients, necessitem veure’ns físicament i això no hi ha res que ho pugui substituïr.
La concentració! El gran enemic del teletreball. Ser a un espai que per a tu és de relax, on els nens revolotejen i has d’organitzar-te amb la teva parella per no crear un caos… no ajuda a centrar-se.
Les conseqüències del confinament en el nostre equip
- Canvi d’hàbits: matinar, torns de treball per atendre als nens o trobar l’espai perfecte per treballar.
- Valoració molt positiva del teletreball i, en alguns casos, desitjant incorporar-lo més sovint a la jornada.
- El desajust d’horaris i la conciliació familiar ens dóna una sensació de major dedicació a la jornada laboral, ja que és difícil desconnectar.
- Augment de la nostra necessitat social, volem relacionar-nos.
- Menys despeses en transport o menjar fora de casa.
- Organització molt estricta durant tota la jornada.
- L’esport i els descansos son fonamentals per a poder alliberar estrès i aclarir la nostra ment per a ser productius.

“Ara veig molt dur haver de tornar a la rutina de viure sense temps per res i m’agradaria que aquesta situació servís per a que ens adonèssim de que el teletreball és possible i efectiu.”
El teletreball ben gestionat és la clau
En general, el teletreball vist des d’una perspectiva d’una situació de no confinament és positiu. Poder organitzar el teu dia a dia per a treballar, recollir als nens de l’escola, poder anar al gimnàs o a comprar ens aporta qualitat de vida, ja que guanyem temps d’oci.
La clau es troba a la flexibilitat: “vaig 2 dies a la setmana a la oficina i 3 treballo des de casa”. Però no tots el treballs poden ser tant flexibles. Per això, hem de potenciar aquells que sí ho són i deixar de perpetrar mites com el de “si treballa des de casa serà menys productiu”, apostant més pels empleats i la seva implicació amb l’empresa i els seus projectes.