L’any 1935, el científic austríac Erwin Schrödinger va proposar un experiment que plantejava una paradoxa de la física quàntica: la capacitat dels electrons d’estar en dos llocs al mateix temps, de manera que dos observadors poden tenir, simultàniament, percepcions diferents del seu estat.

Resumint molt (si voleu entrar en detalls us deixem un blog que parla del Gat de Schrödinger i que ho explica molt bé), un gat tancat dins d’una capsa pot estar viu o mort a la vegada, i no és fins que l’obrim (compte! La capsa, no el gat) que les probabilitats d’una o altra cosa passen a ser del 100%.

Teoría del gat de Schrödinger

La percepció de la realitat depèn de l’observador

Aquest plantejament teòric i que podria semblar una mera especulació científica, en realitat és molt fàcil de comprovar en la vida quotidiana.

Nota: l’experiment de Schrödinger va ser teòric i cap animal va patir maltractaments.

Tots hem pogut assistir a controvèrsies públiques sobre successos que s’analitzen de manera molt diferent en funció dels protagonistes i que, en algunes ocasions, ens fan pensar en la demostració palpable d’un altre postulat científic: la coexistència d’universos paral·lels, on hi ha éssers amb cultures i formes de comportament ben diferents a la nostra.

També, segur que heu viscut manifestacions del fenomen “Gat d’Schrödinger” amb els amics, la família, la parella o els fills i fins i tot en l’àmbit professional.

En aquest darrer àmbit, més sovint del que voldríem, hi ha moments en que comencem a sospitar que el famós felí ha començat a fer acte de presència a les reunions i que deixa les seves petjades en els documents de treball.

Comencem a fer les següents reflexions:

  • Vols dir que tots hem entès bé els termes de l’oferta de treball?
  • El nostre client, té suficients coneixements tècnics per entendre quin tipus de servei està sol·licitant? Potser hauria estat millor dedicar un temps a clarificar alguns conceptes?
  • Hem estat capaços de captar bé les necessitats, la cultura de treball, els llenguatges propis del seu negoci?
  • Tots els tècnics comparteixen els mateixos paràmetres?
  • Els objectius de tots els participants són els mateixos?

I altres dubtes similars que ens fan pensar que no tots estem veient el mateix, encara que treballem conjuntament.

Llavors és quan el gatet de marres miola: és la comunicació estúpids!

I així és com la nau espacial Mars Climate Orbiter es va estrellar, l’any 1999, perquè els científics de la NASA es varen oblidar de traduir del sistema mètric decimal (metres, quilos) al sistema anglès de mesura (peus, lliures) en què feia els seus càlculs el laboratori anglès que va construir l’aparell.

El gato de Schrödinger es busca

L’èxit d’un projecte

Molt sovint, doncs, l’èxit d’un projecte (o la percepció d’aquest que en tindran diferents observadors) depèn, en gran mesura, d’assegurar, des de l’inici i en totes les seves fases, que tots els participants estan veien el mateix gat. Mort, o preferiblement, viu i juganer.