• L'equip de Nubilum ha participat a les #JEID23 amb la presentació ¿Cómo desafiar el status quo? Innovación en las colecciones de archivos, bibliotecas y museos a càrrec de Pep Casals, la co-autoria de l'article acadèmic Cómo documentar lo efímero: el Arxiu Lliure del Teatre Lliureel pòster sobre l'Enriquecimiento del catálogo de autoridades CANTIC en col·laboració amb la Biblioteca de Catalunya i la vídeo-experiència El papel del archivo en los 180 años de moda de Santa Eulalia, el qual compartirem aviat amb tot/es vosaltres a través del blog.

L'enriquiment del catàleg d'autoritats CANTIC

El cas d'èxit de la Biblioteca de Catalunya a les #JEID23 de FESABID

El Catàleg d’autoritats de noms i títols de Catalunya (CANTIC) és un catàleg d’autoritats cooperatiu que es realitza en el Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC) y està liderat per la Biblioteca de Catalunya. La presència d’aquest catàleg en el Virtual International Authority File (VIAF) permet disposar de la vinculació dels registres d’autoritat amb altres recursos com la Viquipèdia o Wikidata. En aquest projecte, la Biblioteca de Catalunya ha dut a terme una prova pilot juntament amb l’equip de NUBILUM per enriquir l’experiència d’usuari de CANTIC amb informacions procedents d’altres fonts, millorant la contextualització de les fitxes i oferint noves vies de navegació.

La Biblioteca de Catalunya participa en el VIAF des de 2013, un projecte conjunt de diverses biblioteques nacionals i gestionat per l’Online Computer Library Center (OCLC), que té com a objectiu vincular els catàlegs d’autoritat nacionals en un sol arxiu d’autoritats virtual. Les dades estan disponibles en línia per a la investigació i l’intercanvi de dades entre diferents fonts. Així doncs, la participació en aquesta iniciativa permet compartir el coneixement contingut en CANTIC amb la resta d’usuaris del VIAF, a més de facilitar la incorporació de dades en les altres bases de dades participants.

Què és CANTIC?

El Catàleg d’autoritats de noms i títols de Catalunya (CANTIC) és un catàleg d’autoritats cooperatiu que es realitza en el Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC) i està liderat per la Biblioteca de Catalunya. Fonamentalment, el seu objectiu és la normalització dels punts d’accés dels catàlegs bibliogràfics, juntament amb la millora de la comunicació entre els diferents catàlegs i, sobretot, el fet de fomentar la cerca i la recuperació de la informació.

Fes clic aquí per consultar el catàleg.

Quins són els objectius del projecte?

  • Dur a terme la transició cap a un entorn de dades enllaçades i el model Resource Description Framework (RDF)
  • Oferir noves vies de navegació i exploració del catàleg d'autoritats de noms i títols de Catalunya
  • Augmentar la informació disponible en la descripció de cada autoritat del catàleg per a la contextualització de les fitxes
  • Millorar la consulta i fer-la més amigable per a tots els públics, obrint també els horitzons als usuaris no experts en mètodes de catalogació.

Imatges de la presentació del pòster “Enriquecimiento del catálogo de autoridades CANTIC”, a càrrec de Marc Folia, a les XVIII Jornades Espanyoles d’Informació i Documentació”El poder en tus manos: bibliotecas, archivos, museos” de FESABID | Universitat de Granada, Juny 2023

El pòster de CANTIC a les #JEID23 de FESABID

Descobreix el projecte d'enriquiment de dades en format visual

En aquest article, et presentem el pòster titulat Enriquecimiento del catálogo de autoridades CANTIC en col·laboració amb la Biblioteca de Catalunya, que vam presentar en l’última edició de les Jornades Espanyoles d’Informació i Documentació de FESABID.