L’experiència bibliotecària dins de l’exposició de museu

Visitar una exposició i sortir amb un llibre prestat. Una experiència que molts visitants del Museu del Disseny ja han pogut viure i palpar, gràcies al servei d’extensió bibliotecària que aquest museu porta incorporant a algunes de les exposicions temporals presentades els darrers 6 anys.

Podem definir com a extensió bibliotecària tots aquells serveis i recursos impulsats per les biblioteques que intenten mitigar o eliminar les barreres, no només físiques, sinó també geogràfiques, culturals, naturals, econòmiques o de qualsevol altre tipus, per facilitar l’accés a la cultura i a la informació a certs grups de població (Gómez, 2002). Amb aquesta premissa, des de l’any 2016, el Centre de Documentació del Museu del Disseny ha impulsat la creació d’uns Espais de Coneixement en fins a cinc exposicions realitzades al Museu: D’obra. Ceràmica aplicada a l’arquitectura, Adolf Loos –Espais privats, Victor Papanek: La política del disseny, BALENCIAGA. L’elegància del barret i Toquem fusta! Disseny, fusta i sostenibilitat

Què és un Espai de coneixement?

Un Espai de Coneixement es concep com un servei de biblioteca incorporat dins el recorregut mateix de les exposicions, posant a disposició del públic, no només una selecció de bibliografia especialitzada en la temàtica de l’exposició, sinó també la possibilitat de rebre una atenció personalitzada i d’endur-se llibres a casa amb el carnet d’usuari del Centre de Documentació, que pot obtenir al moment. D’aquesta manera també s’apropa a un públic potencial que no ha conegut ni ha fet ús dels serveis que ofereix la biblioteca de forma habitual.

A més, el treball de selecció bibliogràfica realitzat amb motiu d’aquest projecte, no acaba amb la clausura de l’exposició sinó que es manté com a recurs permanent consultable directament des de la pàgina principal del catàleg en línia del Centre de Documentació, en una secció que s’anomena “Bibliografies d’exposicions”.

Toquem Fusta! Disseny, fusta i sostenibilitat

L’última edició ha estat organitzada amb motiu de l’exposició Toquem Fusta! Disseny, fusta i sostenibilitat, que ha tancat les portes el passat mes de gener i que ha estat impulsada pel Centre de Documentació amb la col·laboració de la Biblioteca El Clot-Josep Benet i l’Associació per l’Estudi del Moble. En aquest cas, es volia possibilitar als visitants l’aprofundiment en les temàtiques tractades a l’exposició com ara: arbres i boscos, construcció en fusta, disseny sostenible, fusta, mobles i altres objectes, així com un conjunt de novel·les i llibres infantils seleccionats especialment per la Biblioteca El Clot-Josep Benet. A banda d’això, la novetat d’aquesta edició ha estat posar a disposició no només llibres i audiovisuals sinó també altres materials alternatius, com ara una selecció de jocs de fusta o relacionats amb els arbres, o integrar-hi la Xiloteca, un moble que conté una col·lecció de referència de mostres de fusta, útils per a la identificació o selecció de materials en projectes de disseny. 

L’Espai de Coneixement de Toquem Fusta! ha estat visitat per gairebé 8000 persones en els quasi 3 mesos que ha estat en funcionament, i s’han registrat més de 7000 consultes dels recursos que s’han posat a disposició, consolidant un servei que no ha fet més que créixer en xifres des que va començar.

Precisament, recomanem la lectura de l’article “Espais de coneixement al Museu del Disseny de Barcelona: una experiència de serveis d’extensió bibliotecària dins les exposicions”, publicat a Item: revista de biblioteconomia i documentació el 2017, elaborat en motiu de la preparació del primer Espai de Coneixement, que va tenir lloc el 2016 amb l’exposició D’obra. Ceràmica aplicada a l’arquitectura.

Article escrit per Aida Maideu i Glòria Sadurní.

 

Bibliografía:

Díaz Mota, Albert. (2021). «La madera entra en la biblioteca. La Xiloteca del Centro de Documentación del Museu del Disseny de Barcelona». Quintas Jornadas sobre Bibliotecas de Museos: Bibliotecas de museos, un espacio común. Actas de las V Jornadas BIMUS. (21 y 22 de noviembre de 2019, Museo de América, Madrid)

Gómez-Hernández, José-Antonio. (2002). Gestión de bibliotecas. Universidad de Murcia. 

Ruiz Cubero, Elena; Subirana Surroca, Sílvia. (2017). «Espais de coneixement al Museu del Disseny de Barcelona: una experiència de serveis d’extensió bibliotecària dins les exposicions». Item: revista de biblioteconomia i documentació, Vol. 1, Núm. 62, https://raco.cat/index.php/Item/article/view/327912.