El passat 15 d’octubre vam assistir a una jornada que va reunir a un gran nombre de professionals de la fotografia a museus, arxius i biblioteques. Organitzada pel Museu Marítim en col·laboració amb Nubilum i Coeli, la V Trobada de Fotografia a Museus, Arxius i Biblioteques tenia un objectiu molt clar: compartir experiències sobre els procediments fotomecànics.
El més interessant dels processos fotomecànics és que no són considerats fotografies en el sentit estricte, però sens dubte formen part de l’àmbit de la fotografia.
Fotomecànica
La fotomecànica es una tècnica que permet crear transparències tant negatives com positives, tant de fotografies com de dibuixos o textos. Aquestes transparències, a posteriori, ens serviran per a fer una còpia exacta a la planxa.
La sessió inaugural va correr a càrrec de Carles Mitjà, fotògraf i heliogravador, que va donar una clase mestra a nivell conceptual, per comprendre de la forma més didàctica possible la història de la imatge impresa. Miquel Àngel Pintanel, de la Filmoteca de Catalunya, va visibilitzar la necessitat de crear protocols al respecte de les cartel·les als museus.
El fotògraf Pep Parer va entrar a fons en els processos fotomecànics amb una presentació en la que va mostrar els tipus de procediments i els mètodes més utilitzats en aquest àmbit.
També vam conèixer la situació de la col·lecció Emili Massanas i Burcet, per part de l’INSPAI, el Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, descobrint com un fons patrimonial ens pot explicar la història de la fotografia i els seus processos.
Directa del Rijksmuseum d’Amsterdam, la Laura Covarsí va aprofundir en el procés fotomecànic Jos-pe, mentre que el Grup de Treball de fotografia a museus i arxius va aprofundir en la terminologia dels processos fotomecànics i la necessitat de normalitzar un àmbit que abarca molts conceptes diferents.
A més de les presentacions, es va obrir un debat on es va analitzar la complexitat dels processos fotomecànics i on es van plantejar tots els dubtes sobre pautes d’identificació, conservació i restauració.
La part més pràctica de la jornada va tenir lloc a la tarda, després de dinar, amb els següents tallers sobre procediments fotomècanics:
- La pell del fotogravat: identificació de tècniques i trames fotomecàniques sota microscopi
- El fons Salvador Bosch. Una imprempta de postals en òfset.
- Reconstruint processos de fotografia tricoma
En conclusió, va ser una jornada molt completa, amb un ple total d’assistents, que van demostrar la realitat del sector: les institucions patrimonials necessiten la màxima informació al respecte dels processos fotomecànics ja que es troben en un punt clau en el tractament i la difusió de fotografies.
Estem segurs de que l’intercanvi de visions, projectes i processos que ha tingut lloc durant la trobada ens ajudarà a seguir en sintonia i a comprendre millor els processos fotomecànics i la seva correcta gestió.